Cuketa – zdravotné benefity a tipy na to, ako ju pripraviť

Kto z vás má rád cuketu? Alebo si ju pripravuje každý deň na iný spôsob? Myslím, že asi veľa z nás odpovedalo nie. No nie je to úplne správna odpoveď. Cuketa má naozaj skvelé vlastnosti a určite by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička. Prečo je cuketa takou zdravou potravinou a do akých jedál ju môžete pridať.

Cuketa – zdravotné benefity a tipy na to, ako ju pripraviť
Cuketa – zdravotné benefity a tipy na to, ako ju pripraviť (Foto: unsplash.com)

Čo všetko cuketa obsahuje?

Cuketa obsahuje množstvo pozitívnych látok pre vaše telo. Či už sú to vitamíny A, B, C, minerály horčík, vápnik, železo, draslík a fosfor. A tiež vlákninu ako takmer každá zelenina. Je taktiež skvelým prostriedkom detoxikácie, takže si môžete urobiť smoothie alebo pridávať ju do vody. Najväčším z benefitov je, že obsahuje veľa vody, takže je málo kalorická.

Čo sa týka zdravia, tak zlepšuje trávenie a priaznivo vplýva na pohyblivosť čriev. Má antibakteriálne účinky a pôsobí upokojujúco aj proti stresu. Vhodná je hlavne pre ľudí s cukrovou, reumatikov aj pri problémoch s obličkami. Zlepšuje činnosť mozgu a aj imunitu organizmu.

Recepty s cuketou

Počas leta je cuketa ideálnou prílohou ku grilovačke. Grilovaná cuketa s korením na mäso, pripravená na grile je jednoducho lahôdka. Pripraviť si môžete aj cuketové placky, svieži letný šalát s cuketou alebo cuketové lasagne. Často keď sa v receptoch nachádza mleté mäso, tak si môžete spraviť bezmäsitú verziu práve s cuketou.