Jedálniček na chudnutie: Čomu sa vyhnúť?
Mnohí si myslia, že pri diéte môžete zjesť neobmedzene zeleninu a ovocie. Pri diéte je dôležitý najmä druh a stupeň zrelosti ovocia aj zeleniny.
Je vhodné konzumovať ovocie?
Ovocie obsahuje jednoduché sacharidy, vhodné sú iba jedna alebo dve porcie denne. Vysoký glykemický index GI znížite ak ovocie skombinujete s tvarohom. Pri chudnutí uprednostnite drobné ovocie, broskyne, nektarinky, jablká, hrušky a slivky. Vhodnou voľbou je aj papája, grep, pomelo, pomaranč, mandarínka, ananás, alebo mango. Nevhodnou voľbou sú banány a hrozno s vysokým GI.
Ako je to so zeleninou?
Zo zeleniny uprednostnite tú s nízkou energetickou hodnotou. K takej zelenine patrí listová zelenina, uhorka, cuketa, reďkovky, paradajky, zelená paprika, fazuľové struky, karfiol alebo brokolica. Každý deň by ste mali skonzumovať 500 až 600 gramov čerstvej zeleniny.
Spokojne si dajte tmavé pečivo na raňajky aj na olovrant. Jedzte pomaly, lebo žalúdok zaregistruje, že je plný až po 20 minútach.