Bezlepková diéta: Je naozaj nebezpečná pre zdravie?

Celiekia je netolerancia na potraviny s lepkom. V roku 2011 rezort zdravotníctva na Slovensku zaviedol skríning celiakie u pacientov s asociovanými chorobami ako cukrovka 1. typu a choroby štítnej žľazy a u príbuzných diagnostikovaných pacientov bez ťažkosti.

Bezlepková diéta: Je naozaj nebezpečná pre zdravie?
Bezlepková diéta: Je naozaj nebezpečná pre zdravie? (Zdroj: unsplash.com)

U ľudí, u ktorých sa potvrdí intolerancia na lepok by mali dodržiavať bezlepkovú diétu doživotne. U zdravých jedincov a najmä detí môže spôsobiť zdravotné komplikácie. Ovocie, zelenina, mäso, syry, kvalitné mliečne výrobky a vajíčka lepok neobsahujú, a sú vhodnou potravinou pre ľudí s intoleranciou lepku. Lepok sa vyskytuje v obilninách najmä v pšenici.

Bezlepkové potraviny sa nezačali vo veľkej miere konzumovať v dôsledku zdravotných benefitov, ale vysokoúčinnej reklamy veľkých potravinových gigantov. Bezlepkové potraviny, ktoré ľudia konzumujú, s cieľom schudnúť si neuvedomujú, že lepok je nahradený tukom a cukrom, čo má vyššiu kalorickú hodnotu ako pôvodné potraviny.

Z bezlepkových výrobkov získava potravinársky priemysel, a nie konečný spotrebiteľ. Zvlášť nebezpečná je táto diéta pre deti a dospievajúcich, ktorí jedia vysokokalorickú stravu.